Οι αρχές της φυσικοθεραπείας
Η φυσικοθεραπεία είναι η πρώτη θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για τη θεραπεία του, είναι ενστικτώδης (χτυπάω και ακουμπάω το πονεμένο μέλος για να μαλακώσει ο πόνος, αρχή λειτουργίας των θεραπευτικών ρευμάτων tens), είναι η επιστήμη και η τέχνη ενός συνόλου θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και τεχνικών που συνίσταται στην εφαρμογή τους στο σώμα ή σε μέρη αυτού με ορισμένη συχνότητα, χρόνο και μορφή, ανάλογα με το χαρακτήρα και την ένταση της πάθησης ή του σκοπού της θεραπείας ( π.χ. πρόληψη).
Η αρχή της είναι απλή και βασίζεται στην εξάλειψη και τη θεραπεία των συμπτωμάτων και παραγόντων εκείνων που εμποδίζουν την κίνηση σε μια περιοχή του σώματος ή ενός συστήματος του. Άρα η φυσικοθεραπεία βασιζόμενη στην αρχή ότι κίνηση είναι το κέντρο αυτού που λέμε υγεία αποκαθιστά μέσω φυσικών μεθόδων την κινητικότατα, θεραπεύοντας όλα αυτά που την εμποδίζουν, φλεγμονή, πόνο, δυσκαμψία, κακή κυκλοφορία, νευρομυϊκή ένταση, λάθος εργονομία και λειτουργικότητα στην καθημερινότητα, εκπαιδεύοντας και εφαρμόζοντας τεχνικές κινητοποίησης, μάλαξης, άσκησης και θεραπευτικών μέσων για την προαγωγή της λειτουργικότητας σε μια περιοχή ή ενός συστήματος του ανθρωπίνου σώματος.
Επαγγελματική Σταδιοδρομία
Εκτός από την κλινική πρακτική, άλλες δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται στο επάγγελμα της φυσικοθεραπείας είναι η έρευνα, η εκπαίδευση, η διαβούλευση και η διοίκηση. Οι υπηρεσίες φυσικής θεραπείας μπορούν να παρέχονται ως θεραπεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή παράλληλα ή σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές υπηρεσίες και η επαγγελματική της σταδιοδρομία διαθέτει πολλά πεδία δράσης όπως ο μυοσκελετικός τομέας αποκατάστασης, ο αθλητικός, ο νευρολογικός, η ηλεκτρομυογραφία, η καρδιαναπνευστική αποκατάσταση, η γηριατρική, η ορθοπεδική, η γυναικολογία, η ανδρολογία, καθώς και η παιδιατρική. Επίσης διαδραματίζει σημαντική συνεισφορά σε μεταβολικά και ενδοκρινικά σύνδρομα (παχυσαρκία, εμμηνόπαυση, υποθυρεοειδισμός και διάφορες άλλες αδενοπάθειες και αλλεργίες) και βρίσκει εξαίσια εφαρμογή και αποτελεσματικότητα σε ψυχιατρικά πεδία όπως το άγχος, η υπερένταση και τα συνωδά τους συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες, μυϊκά άλγη, και διάφορες άλλες μορφές σωματοποιημένου στρες.
Ο πλούσιος ρόλος του φυσικοθεραπευτή τον κάνει να εμφανίζεται σε πολλά περιβάλλοντα όπως οι ιδιωτικές κλινικές, εξωτερικά ιατρεία, κλινικές υγείας και ευεξίας, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης, ιδιωτικές κατοικίες, κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας, σχολεία, γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης ασκεί ρόλους πέραν της φροντίδας ασθενών, σε δραστηριότητες και ρόλους της πολιτικής της υγείας, της ασφάλισης της υγείας, της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσίων υγείας. Οι φυσικοθεραπευτές υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα ως ειδικοί, πραγματοποιώντας αυτοδύναμα, ύστερα από γνωμάτευση της ανάλογης ιατρικής ειδικότητας, επιστημονικές αξιολογήσεις και υποβάλλοντας τα άτομα σε κλινικές δοκιμασίες και ανάλογες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και ο τρόπος εφαρμογής της
Σημαντικό μέρος της εργασίας του φυσικοθεραπευτή είναι η πρόληψη της απώλειας της κινητικότητας, αναπτύσσοντας προγράμματα ευεξίας για πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής παρέχοντας υπηρεσίες σε άτομα και ομάδες για να αναπτύξουν, να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν τη μέγιστη λειτουργική ικανότητα σε όλο το εύρος της ζωή τους, από νεογέννητα έως υπερήλικες. Αυτό περιλαμβάνει τη παροχή θεραπευτικής αγωγής σε περιπτώσεις όπου η μετακίνηση και η λειτουργία απειλούνται από τη γήρανση, τον τραυματισμό, την ασθένεια ή τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς η κινητικότητα και η διατήρηση της είναι κέντρο σε αυτό που λέμε υγεία.